یکی از طرحهایی که در حوزه شهرسازی مطرح میباشد، شهرک سازی است. طراحی و برنامه ریزیهای شهرک سازی بر اساس نوع کاربری شهرک مشخص میشود و همچنین برنامه ریزی برای طراحی و اجرا شهرک سازی باید به صورت بلند مدت انجام شود که به آن طرح جامع شهرک میگویند.
پس از مشخص شدن هدف احداث شهرک، بررسیهای لازم جهت مشکلات و پیشامدهای احتمالی صورت میگیرد واقداماتی برای طراحی ،اجرا و پیاده سازی آن انجام میگردد.
درتعریف ساده ای از شهرک میتوان گفت، شهرکها به منظور کاربریهای صنعتی ، تجاری و مسکونی در محدوده ای خارج از شهر احداث میگردند.
احداث شهرک بر اساس دستورات و ضوابط خاصی انجام میشود و همچنین نیازمند مجوزهای بهره برداری و پروانه ساخت است. احداث شهرک نیز همانند احداث هر سازه دیگری نیازمند رعایت اصول و قوانین بیشماری است که رعایت هر کدام از آنها میتواند از ایجاد مشکلات زیادی جلوگیری کند.
تنوع ساخت ویلاهای شهرکی بسیار بالا میباشد به همین منظور خریداران گزینههای متعددی در اختیار دارند و در انتخاب خود محدود نیستند.
شهرکهایی که در مناطق شمالی کشور احداث میشوند، با توجه به شرایط اقلیمی از ویژگیهای خاصی برخوردار هستند. به عنوان مثال ویلاهای شهرکی در شمال کشور در سه نوع شهرکهای ساحلی، جنگلی و معمولی احداث میشوند.
شرکتهای سازنده ویلاهای شهرکی از کمترین فضای ممکن استفاده میکنند و ویلاهایی با تراکم بالا طراحی میکنند. از آنجایی که این شرکتها مصالح ساختمانی و مواردی از این قبیل را به صورت عمده خریداری میکنند، هزینه این ویلاها کمتر از ویلاهای معمولی میباشد.
برخی از شهرکها خارج از حریم دولتی میباشند و زیر نظر موسسات و شرکتهای مختلف احداث میشوند. همچنین برخی از زمینهایی که برای شهرک سازی مورد استفاده قرار میگیرند، در تصاحب ارگانها و نهادهای مختلف قرار دارند.
اولین و اصلی ترین شرایط دولت جهت موافقت با شهرک سازی، تامین خدمات زیر بنایی برای شهرک همچون آب و برق میباشد. شهرکها میتواند با توجه به میزان زمین موجود و مجوزهای صادر شده از شهرکهای کوچک با 5 ویلا تا شهرکهای بزرگ چند صد ویلایی احداث شوند.
ویلاسازی داخل شهرک یکی از جدیدترین ساخت و سازهای ویلا میباشد. این ویلاها در شهرکها ساخته میشوند و ساکنان آن باید تمامی قوانین و مقررات مربوط به شهرک را رعایت کنند.
این ویلاها معمولا توسط شرکتها و موسسات مختلف ساخته میشوند. ویلاهای شهرکی مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار گرفته است.
معمولا شرکتهایی که به ساخت ویلاهای شهرکی مشغول هستند، نگهبانانی را برای این ویلاها در نظر میگیرند و تلاش میکنند که از ورود افراد ناشناس به محوطه این شهرکها جلوگیری کنند و با سرکشیهای منظم و برنامه ریزی شده امنیت مجموعه را در کل سال تامین کنند.با توجه به موارد بیان شده ویلاهای شهرکی از امنیت بالایی برخوردار هستند.
پس از تایید شرایط مربوط به پروانه ساخت شهرک و همچنین کسب آن، مالک اصلی میتواند شهرک سازی را آغاز و ساخت و ساز را شروع کند. عملیات ساخت و ساز شهرک باید در دبیرخانه دفتر فنی استانداری یا شهرداری مطرح شود و پس از اخز جواز طی مدت 2 سال باید این عملیات به پایان برسد.
سازندگان شهرک پس از گذشت 2 سال، میتوانند گواهی اتمام کار را دریافت کنند. چنانچه ساخت و ساز شهرک بیش از 2 سال شود، سازنده باید اعتبار پروانه ساخت را ارگانهای ذیصلاح تمدید کند.